DVORY NAD ŽITAVOU: Dni poľa ponúkajú farmárom to najlepšie zo Slovenska

06.06.2012 Nové Zámky

Dvory nad Žitavou 6. júna (TASR) – V Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky sa dnes začal prvý ročník Celoslovenských dní poľa. Počas dvoch dní sa tu koná celoslovenská prehliadka rastlinných odrôd, ochrany a výživy rastlín. Spojená je tiež s výstavou poľnohospodárskej techniky. Ako uviedol Dušan Blaho, manažér odborných podujatí spoločnosti Profipress, ktorá akciu spoluorganizuje, zúčastňuje sa na nej 75 vystavovateľov z celého Slovenska.

„Takéto podujatie má veľký význam, hlavne v tom, že celá odborná, ale i laická verejnosť môže na jednom mieste vidieť skutočne celoslovenský dnes dostupný sortiment poľnohospodárskych odrôd. Môžu vidieť moderné spôsoby výživy a ochrany rastlín a tiež tú najmodernejšiu mechanizáciu, ktorá je dnes pre každého mimoriadne potrebná,“ uviedol Blaho.

Ako zdôraznil, Celoslovenské dni poľa sú koncipované ako moderná dvojdňová poľnohospodárska prehliadka konaná od 6. do 7. júna. Na výmere 12 hektárov a na 450 pokusných políčkach majú pestovatelia možnosť vidieť jednotlivé odrody od všetkých významných šľachtiteľov a množiteľov odrôd pôsobiacich na Slovensku.

„Sú tu, samozrejme, aj zaujímavosti, sú tu netypické odrody. Medzi také rarity patrí hrach ozimný, ktorý možno návštevníci Celoslovenských dní poľa uvidia vôbec prvýkrát. Je tu ozimný ovos, čo je pre pestovateľov takisto rarita, pretože doteraz sa pestovali iba jarné osevy. Ale sú tu aj také menej významné plodiny pre južné Slovensko ako ľan olejný a mnohé ďalšie,“ povedal Blaho.

Do projektu sa zapojili aj všetci významní hráči na trhu s prípravkami na ochranu rastlín a výživu. Výstavu dotvára veľká škála poľnohospodárskej techniky pochádzajúca z dielne renomovaných výrobcov. „Nadšencov špičkovej techniky nadchne ukážka traktorov s GPS navigáciou, ktoré počas podujatia jazdia slalom bez vodiča. Odborné podujatie je doplnené o bezplatné poradenstvo, ktoré počas oboch dní poskytujú odborníci z Centra výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch,“ doplnil Blaho.

Akciu ocenili aj predajcovia techniky, nielen pre možnosti získať nové kontrakty, ale aj pre šancu spropagovať moderné poľnohospodárstvo na verejnosti. „Tieto akcie sú veľmi dobré preto, aby sa poľnohospodárstvo zviditeľnilo. Aby ľudia videli, aké špičkové stroje tu pracujú. A mladí ľudia, ktorí sa rozhodujú o budúcom povolaní, tak aby sa nebáli toho, že poľnohospodárstvo je len o špinavej práci. Pretože dnes je hlavne o vyspelej technike, ktorá je na vysokej úrovni a pre ktorú potrebujeme naozaj vysoko technicky zdatných ľudí. Nie sme tu iba preto, aby sme propagovali svoje výrobky, ale aj pre tých našich budúcich kolegov, ktorí sa tu s modernými technológiami môžu zoznámiť,“ uviedol jeden z predajcov poľnohospodárskej techniky Eugen Mizerák.
 

Vyberte región